Mos Nicolae e pe drum !!!


Legenda lui Moș Nicolae!

      Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situaţiei financiare precare. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur.
      Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de pază şi l-a văzut pe cardinalul care lăsa săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.
     După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur .
      În noaptea de 5/6 decembrie a fiecărui an ne lăsam ghetele sau bocancii pe pervaz, în speranţa ca vom primi o vizită din partea lui Moş Nicolae. Dacă am fost cuminţi, acesta ne va lasa multe dulciuri şi daruri, însa dacă am fost neascultători, el ne va “recompensa” cu o nuieluşă. Cu siguranță v-ați pus întrebarea: Cine a fost Moș Nicolae și de ce vine în fiecare an cu dulciuri sau cu nuieluşe? 

                                                  Obiceiuri de Moş Nicolae


In noaptea de 5 spre 6 decembrie vine Moş Nicolae. Toate ghetuţele sunt lustruite si aşezate la gura sobelor, la ferestre sau la uşi. Moş Nicolae nu uită pe nimeni, toţi membrii familiei sunt răsplătiţi cu fructe, dulciuri sau jucării in funcţie de vârstă. Tradiţia vorbeşte despre obiceiul Moşului Nicolae de a lăsa copiilor care nu sunt cuminţi, o nuieluşă. In unele locuri, copiii lasă moşului un pic din mâncarea lor preferată ca sa-i ierte că nu au fost cuminţi. De asemenea, exista obiceiul sa se pună in apă crenguţe de pom fructiferi in casă, lângă icoane care sa înflorească de Anul Nou. In funcţie de ce crenguţa a înflorit, se preconizează recolta de fructe in noul an.

Tradiţiile si obiceiurile de Sfântul Nicolae diferă de la o tara la alta. De exemplu, in Olanda, Moşul călătoreşte pe un vapor care soseşte in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminţi. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter. În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare însoţit de elfi cărora copiii le oferă lapte si budincă de orez. In Italia, Moş Nicolae apare sub forma unei zâne îmbrăcată in negru care oferă dulciuri si jucării copiilor insă pe 6 ianuarie.

          Cântecul lui Moş Nicolae

 Moşul Nicolae, trece pe aici!

 Mare hărmălaie printre cei mai mici.
 Bucurie mare e între copii,
 Căci  vrea fiecare daruri a primi.



Băieţii şi fetele lustruiesc  de zor. 
Cizmele şi ghetele , fără ajutor! 
Şi cu bucurie, roşii în obraz. 
Pune fiecare ghetele-n pervaz


Vine de departe, oamenii o spun,

Căci el este frate, chiar cu Moş Crăciun.

Şi cu bucurie îl vom aştepta.

Sacul plin să-i fie, tare mult am vrea!