MARTIE - MĂRȚIȘOR !

        



      Legenda Mărţişorului

   

Odată, Soarele coborî într-un sat la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea s-a întristat, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea, însă,  să-l înfrunte pe zmeu.
       Într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu.
      Drumul lui a fost lung şi a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna.
              În cele din urmă, tânărul a găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit şi rănit, voinicul a reuşit să elibereze Soarele, care s-a ridicat pe cer înveselind lumea.
      Viteazul n-a ajuns însă să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă şi, în timp ce aceasta se topea, din pământ au început să răsară flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii.
     De atunci, în prima zi de primăvară, de Mărţişor,  tinerii împletesc doi ciucuraşi, unul alb şi altul roşu, pe care îi oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos amintind de culoarea sîngelui voinicului, iar albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii



DATINI DE MĂRŢIŞOR

      




         Cu trecerea timpului, de şnurul roşu-alb s-au legat monede de argint şi de aur.
         În ziua de astăzi, de acest şnur se atârnă obiecte artizanale, întruchipând diferite animale, flori, litere etc. Unele legende populare spun că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia, probabil o veche zeitate agrară, care, fiind în vârstă, moare şi apoi renaşte la echinocţiul de primăvară.
         Cele două culori împletite mai simbolizează şi dragostea şi ura, viaţa şi moartea, binele şi răul.
         Sărbătoarea tradiţională de 1 Martie a devenit cu timpul un prilej de omagiere a sexului frumos.
         Scopul purtării Mărţişorului este să-ţi apropii soarele. Prin asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere : frumuseţe, veselie şi sănătate, cinste şi iubire. Dăruind un un mărţişor este ca şi cum ai dărui o fărâmă de soare.
         Un obicei de la sate este ca ţăranii să pună copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească. Poporul mai ştie că mărţişorul trebuie purtat ca lucru sfânt, nu ca pe o podoabă ori ca jucărie.
      

  Ca să ne respectăm tradiţia, mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 Martie până când se arată semnele de biruinţăa ale primăverii: până se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele. După aceea, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.
         Dincolo de obiceiuri şi tradiţii, mărţişorul este o întrupare a bucuriei, a dragostei de viaţă, un semn prin care noi, oamenii, salutăm renaşterea naturii odată cu venirea primăverii.
         Mărţişorul se poartă în zilele Babei Dochia, care sunt între 1-9 martie şi există şi acum obiceiul de a-ţi alege o anume zi din această perioadă, care spune că aşa cum va fi în acea zi, aşa va fi tot anul tău. O zi însorită va prevesti un an bun, iar una mohorâtă un an prost. 

























   SĂ AVEȚI PARTE DE O PRIMĂVARA PLINĂ DE BUCURII !







            

                                                               


Ghiocelul
             Otilia Cazimir
Spre sfârşit de iarna grea,
De sub pătura de nea,
S-a ivit un ghiocel.
Aninat ca de cercel,
Într-un vârf de firicel.
Ghiocelul clopotel!
El a dat de veste
Că dorita primăvară,
A venit din nou in ţară,
Cu căldură şi cu soare,
Pentru fiecare floare.


Ghiocelul

Ghiocel plăpând,
Vine surâzând.
Cu petala sa
Te va mângâia.
Din zăpadă el când creşte
Mândru, vesel îţi zâmbeşte.
Şi vesteşte-n toată ţara
Că soseşte primăvara.
  Mamă, azi e sărbătoarea
 Dulcelui tău nume!
 Ce-aş putea să-ţi dau eu oare
   Mai frumos pe lume?
  Pentru-această sărbătoare
  Iată, mamă dragă,
   Un sărut curat şi-o floare
   Cu iubirea-ntreagă!