Carol I al României


Fișier:Carolu Iiu.jpg

Hohenzollern Carol I 1881-1914 înainte a condus ţara ca şi Domnitor (Prinţ) de România din 1866  - 33  de ani dintr-un total de 48 ani de domnie.

 14 martie 1881 - Se aprobă proiectul de lege prin care România devine din Principat Regat, iar Carol I primeşte titlul de Rege al României.

10 mai 1881 - România este proclamată Regat şi astfel Carol I devine din principe al României, regele României.  

       Beneficiind de cea mai lungă domnie din istoria românilor (1866-1914), Carol a lăsat urmașului său o Românie cu o modernă rețea feroviară, cu cel mai lung pod din Europa (podul de la Cernavodă), cu un port funcțional amenajat la Constanța și cu o reședință de vară la Peleș, demnă de oricare țară modernă europeană.
           
  În cei 48 de ani ai domniei sale, Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit în munţii Carpaţi castelul Peleş, care a rămas şi acum unul dintre cele mai vizitate  obiective turistice ale ţării. În perioada sa au fost construite primele universităţi, la Iaşi, respectiv Bucureşti. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a ordonat ridicarea primului pod peste Dunăre, între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

27 septembrie 1914 - Regele Carol I moare, la 75 de ani,  la Sinaia. Este înmormântat la biserica Curtea de Argeș.  După doi ani,  la începutul lui 1916, moare şi Regina Elisabeta, soţia sa .



             În urma sa rămânea o Românie modernă, o țară a cărei tranziție de la balcanism către o existență comparabilă cu cea a țărilor occidentale fusese pe cât de inovatoare, pe atât de bruscă. Și tot în urma sa rămânea un nume demn de paginile de aur ale istoriei... Carol I al României - Regele de Oțel.

 
       Prinţul străin, care îndată ce a pus piciorul pe plaiul românesc, a spus că el nu mai este german, ci român, a reuşit să țină frâiele puterii în mâinile sale pentru  mai bine de patruzeci de ani s-a impus în situaţii grele şi a avut curajul şi înţelepciunea să treacă cu bine de încercările grele ale domniei sale care nu au fost puţine la număr. Deşi la început nu a fost iubit, ba chiar dispreţuit datorită originii și a firii sale reci și închise, el va deveni eroul Independenţei .

          Deşi persoana ei a fost controversată, Elisabeta a fost o regină unică în felul ei, soţie devotată, mamă a răniţilor, artistă şi protectoare a artelor. Deşi s-a ferit să se implice în viaţa politică , ea era implicată activ în viaţa socială organizând spitale, fundaţii de întrajutorare, organizaţii cu scopuri caritabile etc. Familia regală a constituit un model pentru societate, începând cu aristocraţia și terminând cu categoriile de oameni simpli – longevitatea și stabilitatea relaţiei lor fiind demnă de toată admiraţia.