Legenda lui Moș Nicolae !


            Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situaţiei financiare precare. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur.
      Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de pază şi l-a văzut pe cardinalul care lăsa săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.
     După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur .

     În noaptea de 5/6 decembrie a fiecărui an ne lăsam ghetele sau bocancii pe pervaz, în speranţa ca vom primi o vizită din partea lui Moş Nicolae. Dacă am fost cuminţi, acesta ne va lasa multe dulciuri şi daruri, însa dacă am fost neascultători, el ne va “recompensa” cu o nuieluşă. Cu siguranță v-ați pus întrebarea: Cine a fost Moș Nicolae și de ce vine în fiecare an cu dulciuri sau cu nuieluşe? 


Cântecul lui Moş Nicolae

Moşul Nicolae, trece pe aici!
Mare hărmălaie printre cei mai mici.
Bucurie mare e între copii,
Căci  vrea fiecare daruri a primi.

Băieţii şi fetele lustruiesc  de zor.
Cizmele şi ghetele , fără ajutor!
Şi cu bucurie, roşii în obraz.
Pune fiecare ghetele-n pervaz

Vine de departe, oamenii o spun,
Căci el este frate, chiar cu Moş Crăciun.
Şi cu bucurie îl vom aştepta.
Sacul plin să-i fie, tare mult am vrea!