24 Februarie-Dragobete sau Sărbătoarea dragostei la români!

Pe 24 februarie românii sărbătoresc Dragobetele sau sărbătoarea dragostei la români.
Dragobetele este o sărbătoare din timpul dacilor,o sărbătoare mai veche decât Sf. Valentin . 
Cine este Dragobetele?


      Divinitate mitologica similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeş şi iubăreţ nevoie mare. Nu blând ca Sf. Valentin, ci năvalnic, el era la daci zeul care, ca un “naş cosmic”, oficia în cer la începutul primăverii nunta tuturor vieţuitoarelor. În decursul anilor această tradiţie s-a extins şi la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în acestă zi.

Când se serbează Dragobetele?

    Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii ţineau sau făceau Dragobetele (Ziua Îndrăgostiţilor, Cap de primăvară, Logodnicul Păsărilor).
Probabil că luna februarie era considerată luna de primăvară, iar ziua de 24 era începutul anului agricol. Este momentul în care natura se trezeşte, păsările îşi caută cuiburi,ursul iese din bârlog, iar oamenii, în special tinerii, intră şi ei în rezonanţă cu natura.
 Este începutul primăverii. Omul trebuie să participe şi el la bucuria naturii.
În această zi tinerii, băieţi şi fete, se strâng în grupuri şi se duc în pădure să culeagă flori de primăvară: ghiocei, toporaşi, brânduşe, viorele.
În această zi tinerii se pot logodi printr-un sărut. Seara are loc o petrecere la care toată lume cântă, dansează, se simte bine.
 Fetele pun florile culese la icoane pentru a le folosi apoi pentru farmecele de dragoste şi strâng apa din zăpadă. Se spală cu această apă pentru a fi mai frumoase şi mai drăgăstoase. Se spune că dacă în această zi plouă primăvara va veni devreme şi va fi frumoasă.
Cine aude pupăza în această zi va fi harnic tot anul.

    Din păcate, pentru mulţi români,  ziua de Dragobete şi-a pierdut semnificaţia, această sărbătoare a iubirii autohtone fiind subminată de cei care vor să-l substituie cu Sf. Valentin al occidentalilor. Cu ce este mai prejos „Dragobetele care sărută fetele”faţă de Sf. Valentin?



SĂRBĂTOREŞTE ROMÂNEŞTE
DRAGOBETELE – 24 FEBRUARIE