Mărţişorul, obicei specific poporului român, neregăsit nicăieri altundeva în lume, are la bază o multitudine de legende, de povestioare ce încearcă să explice apariţia acestui frumos element popular.
Ceea ce se cunoaşte cu certitudine este faptul că mărţişorul a apărut acum mai bine de 8000 de ani, dovezi ale existenţei sale regăsindu-se în judeţul Mehedinţi.
Elementul cel mai semnificativ al mărţişorului este şnurul alb-roşu, la care se ataşează diferite simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar, inimă. Roşul înseamnă iubirea, iar albul divinitatea. Sărbătoarea Mărţişorului simbolizează renaşterea vieţii, reîntoarcerea la viaţă.Se consideră că mărţişoarele sunt aducătoare de fericire şi noroc.
Iată câteva din legendele care stau la baza evoluţiei mărţişorului românesc:
I. Legenda Babei Dochia
Cu mulţi ani în urmă, o bătrână pe nume Dochia, avea o fată vitregă, pe care o ura din toată inima. Într-o zi de iarnă cumplită, Dochia i-a dat fetei o haină foarte murdară, cerându-i să o spele la râu, până devine albă ca zăpada. Deşi fata a spalat-o mult timp, cât de bine a putut, haina, în loc să se cureţe, se murdărea mai tare! Atunci a apărut alături de ea un bărbat care se numea Mărţişor. Văzând că fata e tristă, a întrebat-o de ce plânge.Ea a povestit ce i s-a întâmplat. Mărţişor i-a spus că posedă o putere magică şi i-a oferit o floare roşie cu alb şi a îndemnat-o să mai spele încă o dată veşmântul şi apoi să se întoarcă acasă. Când a ajuns fata acasă, haina era albă ca neaua. Bătrânei Dochia nu i-a venit să îşi creadă ochilor. Ea nu ar fi crezut că fiica sa vitregă va reuşi să îndeplinească sarcina. Deodată a văzut floarea din părul fetei. "De unde o ai?" o întrebă bătrâna, "Este încă iarnă!".
Bătrâna, crezând că primăvara a revenit, a plecat cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasă, aşa că a renunţat la cojoacele pe care le purta. La capătul drumului a fost însă prinsă de burniţă. Când a ajuns în vârf, i s-a arătat Mărţişor: "Vezi cât de rău este să stai în frig şi umezeală?" a grăit el, "tu, cea care ţi-ai obligat fiica să spele iarna hainele la râu." Apoi a dispărut. Bătrâna a rămas singură pe munte, a venit gerul şi oile au fost transformate în pietre.De atunci roşul şi albul simbolizează lupta dintre bine şi rău, dintre iarnă şi primăvară.
Bătrâna, crezând că primăvara a revenit, a plecat cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasă, aşa că a renunţat la cojoacele pe care le purta. La capătul drumului a fost însă prinsă de burniţă. Când a ajuns în vârf, i s-a arătat Mărţişor: "Vezi cât de rău este să stai în frig şi umezeală?" a grăit el, "tu, cea care ţi-ai obligat fiica să spele iarna hainele la râu." Apoi a dispărut. Bătrâna a rămas singură pe munte, a venit gerul şi oile au fost transformate în pietre.De atunci roşul şi albul simbolizează lupta dintre bine şi rău, dintre iarnă şi primăvară.
II . Legenda Mărţişorului – Soare
Odată Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar, într-o zi, un tânar voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze soarele.Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi, până când zmeul fu doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer, înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătura de sânge se scurse în zăpada imaculată. Tânărul muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.
III. Legenda femeii sărmane
La marginea unui sat trăiau într-o colibă sărăcăcioasă o femeie cu fiica ei. Ca să câştige pâinea de zi cu zi şi câţiva bănuţi, femeia torcea lână pentru oamenii din sat. Dar tot ce câştiga dădea pe doctorii pentru fata ei care era tare bolnavă. Într-o zi, când torcea şi plângea de mila fiicei sale, femeia văzu o caleaşcă de foc trecând cu iuţeală dinspre pădure spre sat. Era Crăiasa Primăvara care, auzind-o, s-a oprit şi a întrebat-o de ce este aşa de necăjită.Aflând de boala copilei, Crăiasa a zis: "Ţine caierul acesta de foc şi toarce-l firicel subţire, apoi leagă o fundiţă şi prinde-o de pieptul copilei. Puterile mele o vor trezi la viaţă, aşa cum se trezeşte la viaţă întreaga natură după trecerea mea." Femeia mulţumi şi se apucă de lucru. Dar caierul îi ardea degetele şi-i era cu neputinţă să răsucească un firicel cât de mic. Începu să plângă cu lacrimi grele şi aproape că nu băgă de seamă când o altă caleaşcă de zăpadă se opri în dreptul colibei. Era Crăiasa Iarna, care dispărea cu iuţeală dinspre sat spre pădure şi care, auzind necazul femeii, zise: "Ţine caierul acesta de zăpadă. Răcoarea lui va potoli fierbinţeala celui de foc. Răsuceşte-le laolaltă, poate aşa îţi pot fi de folos şi eu." Femeia a reînceput să toarcă. Torcea laolaltă fir roşu de foc cu fir alb de zăpadă şi astfel isprăvi de tors cele două caiere. Iar după ce duse la capăt lucrul, legă o fundiţă de pieptul fetiţei. Aceasta îndată prinse putere şi culoare în obrăjori, sări din pat şi-şi îmbrăţişă cu drag mama. De atunci, în fiecare prag de primăvară, femeia împletea fundiţe alb-roşii, împărţindu-le oamenilor din sat, să le aducă sănătate şi bucurii. Aşadar, mărţişorul pe care îl oferi celor dragi este gingaşul simbol al purităţii şi dragostei.
În loc de concluzie
Mi-a zâmbit de pe tejghea,
Când mergeam în drum spre şcoală,
Un hornar de tinichea,
Mirosind a primăvară.
Eu în piept l-am agăţat,
Să zâmbească tuturor,
De sub şnurul lui vărgat,
Că-i luna lui Mărţişor.
( Mărţişorul – Ion Pillat)